Zoeken
  • Anne Marie Droste

Vervroegd in de overgang, en dan?

Larissa is 32. Ze woont met haar partner Derek in Amsterdam. Samen hebben ze een dochtertje, Kato, van anderhalf. Larissa is vervroegd in de overgang gegaan. Dat heet in medische termen vroegtijdig ovarieel falen (Premature Ovarian Insufficiency, aka POI). POI komt voor bij ongeveer 1 op de 100 vrouwen.

Hi Larissa, bedankt dat we je mogen interviewen. Wat is er precies aan de hand?
Larissa en Kato

Ik ben vroegtijdig in de overgang aan het gaan, wat betekent dat het aantal eitjes waarmee je als vrouw geboren wordt op is. Ik ben nu 32, en de kans dat ik nog zwanger zal kunnen worden zonder donor eicellen is erg klein. Het is een absoluut wonder dat Kato geboren is, en ik ben zo ongelofelijk dankbaar dat ik moeder ben geworden, maar in m’n dromen heb ik een groot gezin.


Er is geen behandeling mogelijk voor vrouwen die vervroegd in de overgang gaan, omdat je voor IVF een minimale hoeveelheid eitjes nodig hebt en die heb ik niet. We hebben de hoop nog niet opgegeven, en proberen nog steeds op natuurlijke wijze zwanger te worden, maar de kans dat het gaat lukken is miniem. Omdat ik geen idee heb wanneer m’n eisprong is, hebben we bijna iedere dag seks. Dat klinkt misschien leuk, maar dat is op lange termijn niet vol te houden. Als ik jonger had geweten wat er voor mij aan de hand was, dan had ik m’n eitjes laten invriezen. Ik vind het zo goed dat de Grip test bestaat en dat er meer aandacht is voor vroegtijdig ovarieel falen. Ik hoop dat Grip zorgt dat vrouwen zoals ik meer opties hebben.

Wat heftig. Hoe kwam je erachter dat ik je in de overgang ging?

Rond kerst 2017 kreeg ik opeens behoorlijke opvliegers, echte zweetaanvallen. Ik was toen 29, en net een paar maanden daarvoor gestopt met de pil. Ik kende Derek zo’n 1.5 jaar, we waren samen op wereldreis geweest, en dus hadden we besloten om te stoppen met de pil om te zien of m’n cyclus regelmatig was. Het was een drukke tijd op m’n werk, en dus ging ik ervan uit dat de opvliegers door stress kwamen. Ik ging een beetje googelen, en vond al snel dat ze een indicatie kunnen zijn van suikerziekte of de overgang.


Ik heb geen moment gedacht dat het menopauze was. Ik was jong, en gezond, en niemand in mijn familie had vruchtbaarheidsproblemen. Ik maakte een afspraak bij de huisarts, waar ze in eerste instantie alleen een hormoon bloedtest deden. Twee dagen later werd ik gebeld: m’n AMH was 0.2 ng/ml, en m’n FSH & LH heel hoog. Ik werd direct doorverwezen naar de gynaecoloog, waar al snel bevestigd werd dat ik maar 2 follikels had aan 1 eierstok. Er werd me toen meteen verteld: je bent in de overgang.

Hoe was je ervaring met de verschillende artsen?

In het ziekenhuis zag ik een jonge arts die een vaginale echo deed. Zij vertelde me dat er eigenlijk niets was dat ze nu nog voor me konden doen, en stuurde me naar huis. Ik voelde me extreem onbegrepen. “Tja, ik vind het heel kut om te zeggen, maar er is niets dat we voor u kunnen doen, mevrouw”. Ik moest ’t thuis nog maar anderhalf jaar proberen, en daarna terugkomen wanneer ik wilde nadenken over eiceldonatie. Ik stond buiten en viel bijna flauw. De wereld viel onder m’n voeten weg. Ik was helemaal in paniek. Geen enkele vrouw van 29 zou te horen mogen krijgen dat er geen hoop meer is.


Derek had viavia gehoord over een wonderdokter in Belgie, en dus maakten we een afspraak voor een second opinion. M’n cyclus was toen nog steeds behoorlijk regelmatig, een keurige 27 dagen, en dus leek het zo ongelofelijk dat er niets was dat ze voor me konden doen. Mijn ervaring in Belgie was veel beter dan in Nederland. Ik kreeg meer, uitgebreider onderzoek. Ik bleek endometriose te hebben, en weefsel dat wellicht m’n eileiders blokkeerde. Ze deden een HSG behandeling waarbij ze m’n eileiders schoonmaakten. Ze konden me niet vertellen hoeveel follikels ik nog had, maar ze vertelden me dat alles er verder goed uitzag. Ze vertelde me dat ik niet tegen mezelf mocht zeggen dat ik in de overgang was. Ik had minder follikels, maar je hebt er maar eentje nodig!

Hoe ben je alsnog zwanger geworden van Kato?
Larissa in 2018, zwanger van Kato. Pic: Sophie Laubert.

In Belgie stelde de arts voor om zo snel mogelijk aan IVF te beginnen. In Nederland doen ze alleen IVF wanneer ze minimaal 3 follikels kunnen zien, maar in Belgie wilden ze het wel proberen. Ik begon met neusspray om m’n ovulatie te reguleren en had de hormonen die ik mezelf moest spuiten al in de koelkast liggen. De Belgische dokter had me verteld dat ik binnenkort zou ovuleren, en die ene keer voordat ik aan de hormonen begon was ik zwanger. We waren blij, maar die zwangerschap eindigde in een miskraam.


We gingen terug naar Belgie, en de dokter gaf me best veel hoop. Ze zei dat het een goed teken was dat ik überhaupt zwanger was geworden. De eerste ovulatie na m’n miskraam was het meteen weer raak, en dat is nu Kato.

En nu?

Ik had het zwaar tijdens m’n zwangerschap, dus nadat Kato geboren was hebben we bijna een jaar gewacht voordat we weer gingen proberen. Na m’n zwangerschap werd ik 11 maanden lang gewoon om de 27 dagen ongesteld. In de 12e maand werd ik opeens 2 keer ongesteld, en de maand daarna ook 2 keer. Ik heb toen weer bloed laten prikken bij de huisarts, en m’n FSH was gestegen van 35 naar 65.


M’n Belgische arts vertelde dat alles er nog gewoon goed uitzag, raadde me aan om het gewoon te blijven proberen. Ik kreeg daarna extreem last van opvliegers. Ik werd 4 x per nacht wakker, drijfnat van het zweet. Ik heb toen een consult gehad, maar dankzij corona kan ik niet terug naar Belgie momenteel. Ze gaf aan dat m’n waardes nu zo extreem zijn dat het zo maar eens kan zijn dat ik m’n laatste eisprong nu al gehad heb. Niemand kan dat voorspellen. Ik gebruik nu hormonen die m’n opvliegers onder controle te houden, en er is natuurlijk nog wel een kans dat ik een eisprong ga hebben, maar die kans is erg klein.


De laatste optie is eicel donatie. We hebben het daar wel eens over gehad, maar ik vind dat een lastige keuze. We hebben nu een kindje van ons samen, en ik ben bang dat ik daar dan toch iets van ga merken. Ik wil daar eigenlijk ook nog niet mee bezig zijn.


We zijn het nu nog een half jaar aan het proberen. We moeten nu om de dag sex hebben, want je kan natuurlijk geen ovulatietesten doen. Is de corona quarantaine toch nog ergens goed voor!

Heb je altijd al een kinderwens gehad?

Ik wist altijd al dat ik een groot gezin wilde. Vroeger zag ik mezelf altijd met 2 of 3 kinderen aan de keukentafel zitten. Vriendinnen hadden het vaak over carrières, en ik wilde ook heus wel een leuke baan, maar ik wist al vanaf heel jong dat ik vooral geboren was om moeder te zijn. Ik vind het heerlijk om veel mensen om me heen te hebben.


Ik maakte me nooit zorgen om m’n vruchtbaarheid. Ik kan me nog wel goed herinneren dat ik bij het uitblazen van de kaarsjes op m’n verjaardagstaart wenste dat ik een gezond gezinnetje mocht hebben, maar ik heb me nooit gerealiseerd dat dit ooit een probleem zou kunnen worden.

Wat voor advies zou je andere vrouwen geven?

Stop met de pil. De pil onderdrukt alle symptomen en signalen die je lichaam probeert te sturen. Ik had geen idee dat er iets aan de hand was. Als je niet aan de pil bent, dan ken je je lichaam gewoon wat beter. Het is niet vast te stellen waardoor POI komt, maar het eerder weten is echt beter. Probeer te luisteren naar je lijf, en wees niet bang voor wat de uitslag is. Ik snap heel goed dat het eng is om zoiets te laten testen wanneer je eigenlijk nog niet aan kinderen toe bent. Ik weet ook niet wat ik gedaan had voordat ik Derk ontmoet had. Wat nou als je dan gewoon settelt voor de eerste de beste die je tegenkomt? Ik denk dat ik behoorlijk in paniek was geraakt als ik m’n diagnose had gekregen toen ik single was. Voor mij is dit nu de hel, maar ik ben wel heel blij dat ik een liefdesbaby heb met de leukste man ter wereld.


Ik vind het zo goed dat er een Grip test bestaat. Als ik geweten had dat ik dit had, dan had ik meteen m’n eitjes laten invriezen. Ik hoop dat andere vrouwen met mijn conditie meer opties overhouden dan ik.

Ik ben dankbaar voor Katootje, maar het is ook gewoon ontzettend kut dat de kans dat er een tweede komt super klein is. Ik ben regelmatig echt verdrietig en zit te janken. Ik vind het zo belangrijk dat hier meer aandacht aan besteed wordt.


Als je er op tijd bij bent, dan hoeft dit niet te gebeuren. Bedankt voor je openhartigheid, Larissa. Larissa heeft aangeboden dat vrouwen met een laag AMH of die graag in contact willen komen met de dokter in Belgie, haar een berichtje kunnen sturen. Email naar hello@gripfertility, en wij sturen je email door.

Krijg Grip.

We houden je op de hoogte! x Grip

Over

FAQ

Werken bij

Contact

Privacy

 

 

Word lid van onze #slack community

Grip testen zijn exclusief bedoeld voor wellness monitoring, en zijn geen vervanging van een gesprek met een art.s 

Grip logo.png