• Anne Marie Droste

Grip vrouw: Sioejeng Tsao

Bij Grip geloven we dat er niks krachtiger is dan vrouwen die andere vrouwen helpen en in het zonnetje zetten. We zijn een gemeenschap van vrouwen die het heft in eigen hand nemen, of je nou kinderen wilt of niet. In deze serie interviewen we vrouwen waar wij van onder de indruk zijn, en waarvan we denken dat ze jou laten nadenken.


Sioejeng is een 28-jarige kunstenaar, spreker en activist. Ze is geboren in Amsterdam. Je kunt haar hier op Instagram volgen.


Sioejeng. Foto door Bete van Meeuwen (2020)
Je bent zowel activist als feminist. Waarom activisme? Waarom feminisme?

Voor mij was het als jong Chinees meisje al snel duidelijk dat ik als anders werd gezien. Dat je, jezelf 10x meer moest bewijzen dan een ander die wel binnen de norm viel in een wit patriarchaat systeem. Omdat ik zelf ervaar hoe het is om binnen een gemarginaliseerde groep te overleven, voelt het voor mij als een verantwoordelijkheid om voor deze groepen op te komen. Wanneer een stem niet gehoord voelt, heb ik de behoefte om op de frontlinie te schreeuwen voor gelijke behandeling. Ik kan heel slecht tegen onrecht.

In hoeverre worden jouw denkbeelden beïnvloedt door je vrouw-zijn? Hoe bewust ben je je daarvan?

Ontzettend veel. Nu ik ouder word, sta ik daar alleen nog maar meer bij stil. Ik denk persoonlijk dat bijna 100% van mijn hele denkbeeld beïnvloed zijn door het vrouw zijn. Vanaf het moment dat je geboren wordt, word al bepaald wat voor verwachtingen daar bij komen. Trouwen, kinderen krijgen, lief zijn, het huishouden kunnen doen, koken, beschaafd blijven, je mooi maken. Vooral niet teveel zeggen, maar vooral veel luisteren. Het houdt niet op eigenlijk.


Nu ik mij daar steeds meer bewust van ben, probeer ik vooral de positieve kanten daar uit te halen. Namelijk kwetsbaar kunnen zijn, maar daar vooral kracht uit halen.

Hoe denk jij over je vruchtbaarheid?

Om eerlijk te zijn heb ik er nooit bij stilgestaan dat mijn vruchtbaarheid niet kon werken. Dat is niet iets wat ik tijdens mijn opvoeding ooit heb meegekregen. Veel vriendinnen om mij heen hebben nog geen kinderen en zijn er ook niet mee bezig. Ik weet al sinds jongs af aan dat ik graag kinderen wilde, maar carriere heeft bij mij altijd vooraan gestaan. Een gedachte van: dat zien we dan wel.

Hoe zie je dat vrouwen om je heen daar over denken? En mannen?

Veel vrouwen om mij heen komen ook nu pas erachter hoe weinig ze weten over hun eigen lichaam en hoe het werkt. Ik denk dat veel mensen minder leuke ervaringen en verhalen liever voor zichzelf houden, niet alleen om een perfect beeld te schetsen, maar ook omdat ze een ander er liever niet mee tot last zijn. Mannen hebben naar mijn mening vrijwel geen idee, totdat ze besluiten om vader te willen worden. Daarom alleen maar goed om voorbereid te zijn en het gesprek in een eerder stadium aan te gaan om verwachtingen en teleurstellingen te voorkomen.

Denk je dat onze generatie anders over hun vruchtbaarheid denkt dan onze moeders?

Absoluut. Er is jarenlang gestreden voor vrouwen-emancipatie en wordt nog steeds gestreden voor vrouwenrechten waar wij nu baat bij hebben en hoe dit in contrast staat met hoe wij vroeger behandeld en gezien werden. Als je kijkt naar het verleden en de invloed van religie, cultuur en maatschappelijke normen en waarden is dat over de jaren ontzettend veel veranderd.

Vrouwen worden nog steeds gediscrimineerd, en van menstruatie tot zwangerschap tot menopauze worden we vaak weinig serieus genomen. Hoe denk jij dat we daar iets aan kunnen doen?

Het belangrijkste wat we kunnen doen is er voor zorgen dat ons verhaal gehoord en gezien wordt. Wat begint bij een gelijke opvoeding van jongens en meisjes tot aan de schoolbanken en de politiek. Veel vroxwen worden klein gehouden in onze samenleving. Vroxwen die een machtspositie behalen begeven zich spijtig genoeg nog steeds te vaak in een wit dominant mannelijke omgeving. Een omgeving waarin zij vaak niet gewaardeerd of gerespecteerd worden en zichzelf altijd meer zullen moeten bewijzen dan de man die minder hoeft te doen om zijn positie te bewaken. Wanneer een vroxw die strijdt voor intersectioneel feminisme een positie bekleed waarin zij macht kan uitoefenen, ontstaat er positieve verandering in de samenleving, ook voor de gemarginaliseerde groepen.

Art door Sioejeng
Hoe kunnen we het taboe rondom vrouwelijke voortplantings- gezondheid doorbreken?

Vaker het onderwerp aankaarten en in gesprek gaan met anderen om ons heen om het onder de aandacht te brengen. Online en offline. Op die manier zorgen dat er een minder groot stigma over heerst en het bespreekbaar kan worden zonder je er voor te hoeven schamen. Grote invloedrijke mensen betrekken bij het probleem zoals artiesten, influencers en acteurs bijvoorbeeld, maar ook met de politiek en het zorgsysteem. Veel informatie is out-dated en stamt nog uit de tijd van minimaal een aantal decennia geleden waarin we nog niet zo vooruitstrevend waren.Waarom wilde je een Grip test doen?

Ik wil graag weten wat er in mijn lichaam gebeurt om op die manier ‘letterlijk’ meer grip te krijgen op mijn toekomstsituatie. Wanneer ik ga samenwonen, wat voor carrièrestappen ik besluit te nemen e.d. Het zal me meer inzicht geven wat prioriteit heeft nu ik serieus begin te overwegen om kinderen te willen nemen.

Wie zijn de vrouwen die jou geïnspireerd hebben?

Mijn moeder, Frida Kahlo, Yayoi Kusama en Milou Deelen.

We zien steeds meer aandacht vanuit de media voor de social narratives rondom vrouwelijke gezondheid (denk: child penalty, deeltijdbanen, effect van menstruatie op 't GDP), welke verhalen moeten volgens jou verteld worden?

De verantwoordelijkheden en consequenties die bij een kind krijgen komen kijken. Naar mijn mening is de wereld overbevolkt en is het niet vanzelfsprekend om allemaal massaal kinderen te krijgen. Vooral niet wanneer er te weinig wordt geïnformeerd wat voor een impact het kan hebben op niet alleen je eigen leven, maar ook de wereld.


Thanks Sioejeng! Nieuwsgierig geworden naar haar kunst? Kijk hier.

We houden je op de hoogte! x Grip

Over

FAQ

Werken bij

Contact

Privacy

 

 

Word lid van onze #slack community

Grip testen zijn exclusief bedoeld voor wellness monitoring, en zijn geen vervanging van een gesprek met een art.s 

Grip logo.png

Krijg Grip.