Grip vrouw: Bete van Meeuwen

Bij Grip geloven we dat er niks krachtiger is dan vrouwen die andere vrouwen helpen en in het zonnetje zetten. We zijn een gemeenschap van vrouwen die het heft in eigen hand nemen, of je nou kinderen wilt of niet. In deze serie interviewen we vrouwen waar wij van onder de indruk zijn, en waarvan we denken dat ze jou laten nadenken.

Foto: Bete van Meeuwen

Bete van Meeuwen is 26 en fulltime fotografe. Ze heeft een sterke interesse in sociale onderwerpen: van queerness en toxische masculiniteit tot racisme. Ze gebruikt haar Instagram als een platform om de mensen om haar heen meer bewust te maken van de problematiek waarin we leven.

Hoe denk jij over kinderen?

Ik ben bisexueel, en ik had hiervoor 6 jaar geen serieuze relatie met een man. Dat maakt dat hypothetische kinderen toch een stuk minder belangrijk worden. Ik ben sowieso niet echt een kindermens. Ik heb sinds kort een relatie met een man, en we hebben het er wel over gehad, maar hij weet het ook niet. We zien het wel, is het beste dat ik er nu over kan zeggen.


Het is fascinerend hoeveel reacties het oproept wanneer een vrouw bewust geen kinderen wil. Ik zie om me heen dat mensen boos worden op vrouwen die er voor kiezen om kinderloos te blijven. Dat maakt dat ik een stuk feller reageer: ik beslis zelf wat er wel of niet gebeurt met mijn lichaam. Kinderen zijn een individuele keuze, en er wordt veel te vaak gedaan alsof het krijgen van kinderen een vastgesteld feit is. Dat is ook behoorlijk ongevoelig richting mensen die moeite hebben met zwanger worden. Ik ben het niet eens met het 'one size fits all' beleid in Nederland: het is als gay couple een stuk moeilijker om zwanger te worden, maar daar is erg weinig erkenning voor.

Wat vindt je van anticonceptie?

Hmmm. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik daar nou van moet vinden. Ik heb heel lang geen anticonceptie gebruikt, en dat was heel fijn. Ik gebruik nu wel weer anticonceptie, en eigenlijk heb ik daar nauwelijks last van, maar dan alsnog voelt het niet helemaal goed. Ik ben blij dat er nu eindelijk meer onderzoek wordt gedaan naar de psychologische effecten van de pil, behoorlijk genant dat we daar zo weinig over weten.

Ik vind het vooral heel jammer dat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie altijd op vrouwen wordt afgeschoven. Dat is zo’n weerspiegeling van de samenleving waarin wij leven. Ik snap het heel goed hoor, je wilt als vrouw dan toch het heft in handen hebben, maar wat mij betreft zouden mannen en vrouwen allebei anticonceptie moeten gebruiken. Dan is de last in ieder geval gedeeld.

Waarom wilde je testen?

Ik werkte samen met Grip zodat ik de mensen om mij heen bewust kan maken van hun vruchtbaarheid. Het is echt de moeite waard is om op tijd te weten waar je aan toe bent, zodat je jezelf later leed kunt besparen. Het lijkt me zo’n klap om erachter te komen dat er wellicht iets niet goed zit wanneer je probeert zwanger te worden. Als ik dan toch ooit een kinderwens ontwikkel, en ik kom er op dat moment achter dat er iets is wat ik nu al had kunnen weten, dan is die klap 100 x zwaarder. Ik ben blij dat ik zelf ook getest heb, maar dat was een bijkomstigheid. Ik wilde persoonlijk graag weten of m’n hormonen er normaal uitzagen. Ik wil mezelf graag beter begrijpen, en m’n cyclus is daar een belangrijk onderdeel van. Meer informatie over jezelf is altijd beter.

Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Thanks Bete!

We houden je op de hoogte! x Grip

Over

FAQ

Werken bij

Contact

Privacy

 

 

Word lid van onze #slack community

Grip testen zijn exclusief bedoeld voor wellness monitoring, en zijn geen vervanging van een gesprek met een art.s 

Grip logo.png

Krijg Grip.